De broedertwist

De broedertwist; herschikking binnen een RvB vaak niet zonder horten of stoten.

Lees verder…


De fanclub

Patronen in directiekamers waar een charismatische voorzitter thuis is. Er zijn geen spanningen en niemand ervaart een echt probleem. Toch is de synergie ver te zoeken, een dergelijk team functioneert niet optimaal.

Lees verder…


De effecten van geruzie en gekonkel in de board

Negatieve boardroom dynamics kunnen ontstaan wanneer ambitieuze managers in de boardroom samenkomen en geen goed team vormen. Er ontstaan patronen van interactie die niemand wil en die een flinke invloed hebben: niet alleen op het functioneren van het team zelf, maar op de gehele organisatie.

Lees verder…


Effectiviteit van teams meer bepaald door interactie dan door competenties

Nergens bleek de onmacht zo sterk als de afgelopen maanden in de Engelse politiek. Er moest, hoe dan ook, een uitkomst komen in het lastige Brexit-proces maar de effectiviteit van parlement en regering bleek stuitend laag.

Lees verder…


Individuele drijfveren bepalen de teamdynamiek

De meeste organisaties worden geleid door teams. Die teams kunnen heel verschillend van samenstelling en karakter zijn, afhankelijk van de grootte en het karakter van de betreffende organisatie.

Lees verder…


Het manco van de ExCo

Positionering van een slecht gedefinieerd maar waardevol bestuurlijk orgaan

Lees verder…


Echt? Doorbreek wantrouwen en politieke spelletjes en inspireer echt

Echte leiders volgen hun eigen missie en ethiek. En juist dat inspireert en kan de wereld veranderen. Dit boek confronteert managers met hun eigen drijfveren en geeft adviezen voor iedereen die echt wil zijn, een zinvolle bijdrage wil leveren en anderen wil inspireren.

Bestel op bol.com


Raad voor de raad: moreel besef meten

Hoe kom je erachter hoe integer en ethisch bestuurders, commissarissen en managers handelen, zowel in de top als daaronder


De ontspoorde manager

Wie kent ze niet, die managers die koste wat het kost aardig gevonden willen worden en daardoor in een bijna totale besluiteloosheid en inertie vervallen? Of de narcisten, de structopaten en de psychopathische managers? Sommige managers vervallen onder druk in schadelijk gedrag. Hoe komt dat? Waaraan kunt u ze herkennen en hoe kunt u met ze omgaan?


Advies voor de raad: beslissen met de onderbuik

Lijkt een beslissing voor uw collega’s zonneklaar, maar voelt u zelf aarzeling? Mooi! Houd gerust de boel op door te onderzoeken waar dat gevoel vandaan komt.


Hoe voorkom je groupthink in de Raad van Commissarissen?

Commissarissen zijn – ook al willen ze het liever niet weten – ontvankelijk voor groupthink. Boardroomconsultant Arjan Eleveld geeft advies. Deze keer: hoe blijf je als commissaris echt onafhankelijk denken?


Als de nieuwe ceo te hard van stapel loopt

Een recent benoemde bestuursvoorzitter blijkt aanmerkelijk ambitieuzer dan hij tijdens de sollicitatiegesprekken deed voorkomen. Er zijn signalen dat hij te hard van stapel loopt. Wat nu?


Echte leiders geven betekenis

Succesvol zijn is een belangrijke drijfveer voor veel leiders. Maar minstens zo belangrijk – en bevredigend – is de drijfveer om iets voor anderen te betekenen. Op naar het leiderschap van betekenis.


Geld of geluk?

Geld verdienen (voor aandeelhouders én uzelf) als doel op zich is een race zonder einde. Met als risico dat u – net als de legendarische en schatrijke oprichter van Walmart – op uw sterfbed verzucht: ‘I blew it.’


Game over

Spanningen in de boardroom hebben weinig te maken met clichés over apenrotsen en machtswellust. Het draait om tegengestelde belangen van topbestuurders.